2021. január 27., szerda

Szenes-Tálas: Tíz éve a NATO-ban - Jelenlegi ára: 1 500 Ft

Kiadás: Zrínyi, Budapest
Történelmi jelentőségű eseményre került sor 1999. március 12-én az egyesült államokbeli Missouri Állam Independence városában: a csatlakozási dokumentum aláírásával a Magyar Köztársaság - Csehországgal és Lengyelországgal együtt - teljes jogú tagjává vált az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. Hazánk hivatalosan része lett az euroatlanti érték- és érdekközösségnek, politikai-biztonsági szövetségi rendszerének. A csatlakozással megnőtt Magyarország biztonsága, külpolitikai mozgástere, érdekérvényesítő képessége. Nem tárgyai, hanem alanyai lettünk a döntéshozatalnak. Nem fogyasztói, hanem termelői a biztonságnak.
Éppen tíz éve része tehát a Magyar Köztársaság az Európa békéjében meghatározó szerepet betöltő, immár hatvanéves szövetségnek. A gyakorlati együttműködés - a hivatalos belépésnél jóval korábban - másfél évtizeddel ezelőtt a békepartnerség programmal (PfP) kezdődött, amelyhez az elsők között csatlakozott Magyarország. A programban meghatározó szerepet kaptak a katonai együttműködési lehetőségek - az egyes partnerországok egyéni érdekeinek figyelembevételével. A haderőreform végrehajtásával hazánk politikai és katonai téren egyaránt aktív hozzájárulója a NATO műveleteinek, programjainak. A korszerű, hatékony, fenntartható és az új kihívásoknak is megfelelő magyar haderő ugyanúgy használható a szövetségesi feladatokban, mint a Magyar Köztársaság szuverenitásának védelmében.
Magyarország szövetségesi és nemzeti érdekei egymást erősítve és együttesen érvényesülnek. Térségünkben erősítjük a biztonságot és a stabilitást, miközben régióbeli tapasztalatainkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy a szövetség jobban megértse a térség problémáit. Napjaink biztonsági kihívásai egyértelművé tették, hogy erősíteni kell a NATO egységét, tovább kell mélyíteni a transzatlanti együttműködést.
Büszkék lehetünk az eltelt tíz év eredményeire. Hosszú utat jártunk be: Okucsanitól Kabulon át egészen Pápáig. A Magyar Köztársaság ezen a hosszú úton vált a hozzájárulótól a vezető nemzeti szerepet betöltővé, önálló kezdeményezővé. Ma kiszámítható, aktív, konstruktív, megbízható szövetségesei vagyunk a NATO-tagországoknak.  
A képeken látható állapotban.


Jelenlegi ára: 1 500 Ft
Az aukció vége: 2021-01-27 16:51 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése